Spód z herbatników i Nutelli
Spód z herbatników i Nutelli to prosty i szybki sposób na przygotowanie chrupiącej i aromatycznej bazy do różnego rodzaju deserów, takich jak serniki czy tarty. Wystarczy zmielić herbatniki, dodać Nutellę, wymieszać i uformować spód, który po upieczeniu stanie się pysznym fundamentem dla ulubionych słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Rozdrobnij 180 g jasnych herbatników do uzyskania konsystencji piasku (można użyć herbatników kakaowych dla ciemniejszego spodu).
- Rozpuść 90 g masła i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- W misce połącz rozdrobnione herbatniki z rozpuszczonym, lekko ostudzonym masłem
- Dbaj o proporcje 2 części herbatników do 1 części masła.
- Składniki powinny połączyć się tak, aby masa była plastyczna, ale nie za sucha ani zbyt tłusta.
- Przełóż przygotowaną masę do tortownicy o średnicy 23 cm (ewentualnie 25-26 cm, w zależności od preferowanej grubości spodu).
- Rozprowadź masę równomiernie po dnie formy, dociskając łyżką lub szklanką.
- Dopracuj spód wałkiem lub łyzką, żeby był równomierny i dobrze dociśnięty.
- Umieść formę z masą w lodówce na około 20-30 minut, aby spód stężał.
- Po tym czasie wyjmij tortownicę z lodówki
- Teraz możesz przystąpić do przygotowania ciasta wykorzystując ten spód.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Spód z herbatników i Nutelli, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również