Prosta tarta z jabłkami i kruszonką
Prosta tarta z jabłkami i kruszonką to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które zachwyca prostotą i smakiem. Krucha tarta z delikatnym nadzieniem z jabłek, a wszystko przykryte chrupiącą kruszonką - doskonała propozycja na deser do popołudniowej herbaty.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz wszystkie składniki na spód tarty: 2 szklanki mąki pszennej (320g), pół szklanki cukru (110g), pół kostki masła (100g), 2 duże jajka, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę tłustej śmietany.
- Połącz suche składniki: mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, a następnie dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajka i śmietanę, wymieszaj lub zagnieć rękami, aż powstanie miękka plastelina.
- Owień ciasto folią spożywczą i schłódź w lodówce.
- Podczas chłodzenia przygotuj nadzienie jabłkowe: obraź jabłka, pokrój je w kostkę i podsmaż na małym ogniu przez około 15 minut z dodatkiem orzechów, miodu i przypraw.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia na grubość pół centymetra.
- Wyłóż nim foremkę na tartę, wyklej brzegi, a nadmiar ciasta odcin i zrób z niego dekorację.
- Schowaj spód do tarty do lodówki, a następnie ułóż na nim nadzienie jabłkowe.
- Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz tartę przez około 1 godzinę.
- Po upieczeniu tarty, pozostaw ją do przestygnięcia, a następnie wyjmij z foremki za pomocą miseczki lub szpatułki.
- Pozwól tarcie ostygnąć na kratce, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Prosta tarta z jabłkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również