Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które zachwyca prostotą i smakiem. Krucha tarta z delikatnym nadzieniem z jabłek, a wszystko przykryte chrupiącą kruszonką - doskonała propozycja na deser do popołudniowej herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz wszystkie składniki na spód tarty: 2 szklanki mąki pszennej (320g), pół szklanki cukru (110g), pół kostki masła (100g), 2 duże jajka, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę tłustej śmietany.
  2. Połącz suche składniki: mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, a następnie dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj jajka i śmietanę, wymieszaj lub zagnieć rękami, aż powstanie miękka plastelina.
  4. Owień ciasto folią spożywczą i schłódź w lodówce.
  5. Podczas chłodzenia przygotuj nadzienie jabłkowe: obraź jabłka, pokrój je w kostkę i podsmaż na małym ogniu przez około 15 minut z dodatkiem orzechów, miodu i przypraw.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia na grubość pół centymetra.
  7. Wyłóż nim foremkę na tartę, wyklej brzegi, a nadmiar ciasta odcin i zrób z niego dekorację.
  8. Schowaj spód do tarty do lodówki, a następnie ułóż na nim nadzienie jabłkowe.
  9. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz tartę przez około 1 godzinę.
  10. Po upieczeniu tarty, pozostaw ją do przestygnięcia, a następnie wyjmij z foremki za pomocą miseczki lub szpatułki.
  11. Pozwól tarcie ostygnąć na kratce, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Prosta tarta z jabłkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up