Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to pyszna i aromatyczna kombinacja miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego, słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki. Ten słodki wypiek doskonale sprawdza się na letnie popołudnia czy jako deser na rodzinne spotkania. Smak truskawek doskonale komponuje się z delikatną kruszonką, tworząc niezwykle apetyczne i zachęcające do podjadania połączenie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rozczynu:
  2. W miseczce wymieszaj pół szklanki letniego mleka, 30 g drożdży, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę mąki pszennej.
  3. Odstaw mieszankę do wyrośnięcia na około 10 minut.
  4. Przygotowanie ciasta:
  5. W dużej misce wymieszaj 3 żółtka z pół szklanki cukru.
  6. Dodaj pozostałe pół szklanki ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn, 100 g roztopionego i przestudzonego masła oraz pół kilograma mąki pszennej.
  7. Wyrob ciasto drewnianą łyżką lub ręcznie, dodając stopniowo mąkę.
  8. Wyrośnięcie ciasta:
  9. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (około 45 minut).
  10. Formowanie bułeczek:
  11. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na blat i podziel na 16 równych części.
  12. Rozpłaszcz każdą część ciasta w dłoniach.
  13. Nałóż nadzienie z truskawek, które wcześniej pokroiłeś na ćwiartki i wymieszałeś z mąką ziemniaczaną.
  14. Zlep ciasto w kształt pieroga, formując podłużną bułeczkę.
  15. Drugie wyrośnięcie:
  16. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  17. Odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  18. Pieczenie:
  19. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu).
  20. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
  21. Piecz około 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  22. Podanie i dekoracja:
  23. Po upieczeniu, możesz polukrować bułeczki lub posypać je cukrem pudrem.
  24. Smacznego!
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up