Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to pyszna i aromatyczna kombinacja miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego, słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki. Ten słodki wypiek doskonale sprawdza się na letnie popołudnia czy jako deser na rodzinne spotkania. Smak truskawek doskonale komponuje się z delikatną kruszonką, tworząc niezwykle apetyczne i zachęcające do podjadania połączenie.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie rozczynu:
- W miseczce wymieszaj pół szklanki letniego mleka, 30 g drożdży, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę mąki pszennej.
- Odstaw mieszankę do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Przygotowanie ciasta:
- W dużej misce wymieszaj 3 żółtka z pół szklanki cukru.
- Dodaj pozostałe pół szklanki ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn, 100 g roztopionego i przestudzonego masła oraz pół kilograma mąki pszennej.
- Wyrob ciasto drewnianą łyżką lub ręcznie, dodając stopniowo mąkę.
- Wyrośnięcie ciasta:
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (około 45 minut).
- Formowanie bułeczek:
- Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na blat i podziel na 16 równych części.
- Rozpłaszcz każdą część ciasta w dłoniach.
- Nałóż nadzienie z truskawek, które wcześniej pokroiłeś na ćwiartki i wymieszałeś z mąką ziemniaczaną.
- Zlep ciasto w kształt pieroga, formując podłużną bułeczkę.
- Drugie wyrośnięcie:
- Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczenie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu).
- Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz około 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
- Podanie i dekoracja:
- Po upieczeniu, możesz polukrować bułeczki lub posypać je cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również