Babeczki dyniowe z surowej dyni

Babeczki dyniowe z surowej dyni to prosty przepis na zdrowe i pyszne ciasteczka, idealne na jesienne popołudnie. Dynia dodaje im soczystości i lekko słodkiego smaku, a dodatkowo sprawia, że są bardziej puszyste. To świetna alternatywa dla tradycyjnych babeczek, które zaskoczy swoim oryginalnym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (około 218 stopni C).
  2. Przesiej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej do dużej miski.
  3. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki ziół korzennych, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  5. W oddzielnej misce przygotuj mokre składniki: wymieszaj 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczkę wanilii, 2 duże jajka, 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru.
  6. Dodaj 1 i 1/4 szklanki puree z dyni i wymieszaj.
  7. Połącz składniki mokre z suchymi, mieszając delikatnie aż do połączenia.
  8. Przełóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je do góry.
  9. Włóż muffiny do piekarnika i piecz przez 5 minut w 425 stopniach F (218 stopni C), a następnie zmniejsz temperaturę do 350 stopni F (177 stopni C) i piecz dodatkowe 15 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij muffiny z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
  11. Smacznego!
Babeczki dyniowe z surowej dyni

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Babeczki dyniowe z surowej dyni, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up