Babeczki dyniowe z surowej dyni
Babeczki dyniowe z surowej dyni to prosty przepis na zdrowe i pyszne ciasteczka, idealne na jesienne popołudnie. Dynia dodaje im soczystości i lekko słodkiego smaku, a dodatkowo sprawia, że są bardziej puszyste. To świetna alternatywa dla tradycyjnych babeczek, które zaskoczy swoim oryginalnym smakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (około 218 stopni C).
- Przesiej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej do dużej miski.
- Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki ziół korzennych, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- W oddzielnej misce przygotuj mokre składniki: wymieszaj 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczkę wanilii, 2 duże jajka, 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru.
- Dodaj 1 i 1/4 szklanki puree z dyni i wymieszaj.
- Połącz składniki mokre z suchymi, mieszając delikatnie aż do połączenia.
- Przełóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je do góry.
- Włóż muffiny do piekarnika i piecz przez 5 minut w 425 stopniach F (218 stopni C), a następnie zmniejsz temperaturę do 350 stopni F (177 stopni C) i piecz dodatkowe 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij muffiny z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Babeczki dyniowe z surowej dyni, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również