Barszcz z botwiny - prosty przepis
Barszcz z botwiny to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie smakuje i doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Prosty w przygotowaniu przepis wymaga m.in. gotowania botwiny, dodania buraków i cebuli, oraz przyprawienia bulionem. Tradycyjnie podaje się go z uszkami lub zabielany śmietaną. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj wcześnie ziemniaki z dodatkiem czosnku, liści lubczyku i soli.
- Pokrój marchewkę w plastry i buraki te małe na 4 części, a te większe drobniej.
- Wrzuć marchewkę, buraczki i kawałek masła do garnka.
- Podsmaż cebulę i dodaj do garnka.
- Zalej bulionem (można użyć rosół, bulion warzywny lub drobiowy), około litr na początek.
- Pokrój kiszone ogórki.
- Dodaj liście buraków do garnka, gotuj chwilę aż warzywa zmiękną.
- Dodaj cebulę podsmażoną na maśle do ziemniaków.
- Gdy marchewka jest na wpół miękka, dodaj liście buraków.
- Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wodę.
- Dopraw zupę solą, pieprzem, odrobiną cukru i dodaj śmietankę.
- Wrzuć pęczek koperku.
- Gotującą się zupę odstaw na bok.
- Podanie:
- Przełóż pogniecione ziemniaki na talerz.
- Dodaj zupę.
- Dolej zupę.
- Ugotuj jajko na twardo, pokrój na pół i dodaj do zupy.
- Dodaj podsmażoną cebulę.
- Podawać z mlodymi ziemniakami okraszonymi cebulą.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Barszcz z botwiny - prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również