Barszcz z botwiny - prosty przepis

Barszcz z botwiny to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie smakuje i doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Prosty w przygotowaniu przepis wymaga m.in. gotowania botwiny, dodania buraków i cebuli, oraz przyprawienia bulionem. Tradycyjnie podaje się go z uszkami lub zabielany śmietaną. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj wcześnie ziemniaki z dodatkiem czosnku, liści lubczyku i soli.
  2. Pokrój marchewkę w plastry i buraki te małe na 4 części, a te większe drobniej.
  3. Wrzuć marchewkę, buraczki i kawałek masła do garnka.
  4. Podsmaż cebulę i dodaj do garnka.
  5. Zalej bulionem (można użyć rosół, bulion warzywny lub drobiowy), około litr na początek.
  6. Pokrój kiszone ogórki.
  7. Dodaj liście buraków do garnka, gotuj chwilę aż warzywa zmiękną.
  8. Dodaj cebulę podsmażoną na maśle do ziemniaków.
  9. Gdy marchewka jest na wpół miękka, dodaj liście buraków.
  10. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wodę.
  11. Dopraw zupę solą, pieprzem, odrobiną cukru i dodaj śmietankę.
  12. Wrzuć pęczek koperku.
  13. Gotującą się zupę odstaw na bok.
  14. Podanie:
  15. Przełóż pogniecione ziemniaki na talerz.
  16. Dodaj zupę.
  17. Dolej zupę.
  18. Ugotuj jajko na twardo, pokrój na pół i dodaj do zupy.
  19. Dodaj podsmażoną cebulę.
  20. Podawać z mlodymi ziemniakami okraszonymi cebulą.
Barszcz z botwiny - prosty przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Barszcz z botwiny - prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up