Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem to pyszna i aromatyczna propozycja na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto ucierane, pokryte warstwą kremowego budyniu i świeżymi plasterkami jabłek, to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Proste w przygotowaniu, zachwyci nie tylko miłośników jabłek, ale wszystkich łasuchów. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie komponując się z aromatyczną herbatą lub pyszną kawą.
Składniki
Przygotowanie
- W misce rozbić 3 jajka, dodać 150 g cukru oraz szczyptę waniliny
- Następnie dodać 180 g mleka o temperaturze pokojowej oraz 80 g roztopionego masła
- Następnie wsypać 300 g mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Dodać do ciasta pokrojone na kawałki jabłka (3-4 sztuki), delikatnie wymieszać.
- Natłuścić formę do pieczenia olejem roślinnym o wymiarach 21 * 31 cm.
- Wlać ciasto do formy i wygładzić wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Opcjonalnie posypać ciasto cukrem pudrem.
- Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem jest gotowe do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również