Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem to pyszna i aromatyczna propozycja na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto ucierane, pokryte warstwą kremowego budyniu i świeżymi plasterkami jabłek, to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Proste w przygotowaniu, zachwyci nie tylko miłośników jabłek, ale wszystkich łasuchów. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie komponując się z aromatyczną herbatą lub pyszną kawą.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce rozbić 3 jajka, dodać 150 g cukru oraz szczyptę waniliny
  2. Następnie dodać 180 g mleka o temperaturze pokojowej oraz 80 g roztopionego masła
  3. Następnie wsypać 300 g mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  4. Dodać do ciasta pokrojone na kawałki jabłka (3-4 sztuki), delikatnie wymieszać.
  5. Natłuścić formę do pieczenia olejem roślinnym o wymiarach 21 * 31 cm.
  6. Wlać ciasto do formy i wygładzić wierzch.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  9. Opcjonalnie posypać ciasto cukrem pudrem.
  10. Ciasto ucierane z jabłkami i budyniem jest gotowe do podania
Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ucierane ciasto z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up