Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prosty i szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które nie wymaga żadnego wyrabiania ani długiego czekania na wyrośnięcie. Wystarczy połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia na chwilę i już można piec. Idealne rozwiązanie dla osób poszukujących szybkich i łatwych do wykonania deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Przesiać 5 szklanek mąki pszennej do dużej misy.
- Roztrzepać 5 jajek.
- Zrobić zagłębienie w mące i wylać roztrzepane jajka.
- Dodać 1 szklankę cukru, 50 g drożdży rozdrobnionych palcami, 1 szklankę oleju, oraz 1 szklankę ciepłego mleka.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 2.5 godziny.
- Delikatnie wymieszać łyżką, nie mieszać zbyt dokładnie.
- Przełożyć ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić ciasto do zimnego piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka górna i dolna) na około 40-45 minut.
- Przygotować lukier mieszając 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami wody.
- Polać upieczone ciasto lukrem i odstawić na kilkanaście minut aby przestygło
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również