Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prosty i szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które nie wymaga żadnego wyrabiania ani długiego czekania na wyrośnięcie. Wystarczy połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia na chwilę i już można piec. Idealne rozwiązanie dla osób poszukujących szybkich i łatwych do wykonania deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać 5 szklanek mąki pszennej do dużej misy.
  2. Roztrzepać 5 jajek.
  3. Zrobić zagłębienie w mące i wylać roztrzepane jajka.
  4. Dodać 1 szklankę cukru, 50 g drożdży rozdrobnionych palcami, 1 szklankę oleju, oraz 1 szklankę ciepłego mleka.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić na 2.5 godziny.
  6. Delikatnie wymieszać łyżką, nie mieszać zbyt dokładnie.
  7. Przełożyć ciasto do blaszki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka górna i dolna) na około 40-45 minut.
  9. Przygotować lukier mieszając 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Polać upieczone ciasto lukrem i odstawić na kilkanaście minut aby przestygło
  11. Smacznego!
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up