Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem to pyszna i kremowa wariacja na tradycyjne ciasto serowe. Kajmak dodaje mu południowego uroku, a biała czekolada nadaje słodyczy i delikatności. To idealne połączenie smaków dla miłośników serników o wyjątkowym aromacie i gładkiej konsystencji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmiel herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem
  2. W misce wymieszaj mielony ser biały, cukier i budyń śmietankowy.
  3. Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając każde 20 sekund
  4. W oddzielnej misce rozpuść białą czekoladę z 30% śmietanką, pozostaw do przestudzenia i dodaj do masy serowej.
  5. Przelej masę serową na przygotowany spód w tortownicy.
  6. Umieść małą keksówkę z gorącą wodą na dnie piekarnika i rozgrzej go do 160°C (bez termoobiegu).
  7. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 65 minut na drugim poziomie od dołu
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonych drzwiach do wystudzenia.
  9. Rozpuść masę krówkową z 2-3 łyżkami śmietanki i przelej ją na wierzch sernika
  10. Pozwól sernikowi ostygnąć i stężać przez kilka godzin przed podaniem.
  11. Ostateczny efekt: Sernik z białą czekoladą i kajmakiem gotowy do podania i degustacji! Smacznego!
Sernik z białą czekoladą i kajmakiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z białą czekoladą i kajmakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up