Przepis na Masło Orzechowe z Orzechów Włoskich
Przepis na pyszne masło orzechowe z orzechów włoskich to proste i smaczne danie, które możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko zmielić orzechy włoskie na gładką masę w blenderze, dodając odrobinę miodu, soli i ewentualnie oleju rzepakowego dla konsystencji. Tak przygotowane masło orzechowe doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, smoothie czy deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka migdałów
- pekan, orzechy brazylijskie, pestki dyni)
- ewentualnie pistacje
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Rozłóż wszystkie składniki na blaszce i wstaw je do piekarnika na kilkanaście minut, aby lekko podprażyć orzechy i pestki.
- Po wyjęciu z piekarnika, umieść jeszcze ciepłe orzechy w pojemniku blendera.
- Zaczynaj miksować pulsacyjnie, unikając przegrzania blendera.
- W razie przegrzania blendera, zrób kilkuminutową przerwę, aby urządzenie ochłodziło się, a następnie kontynuuj miksowanie.
- Kontroluj proces miksowania, zdejmując przyklejające się orzechy ze ścianek pojemnika.
- Po stopniowym miksowaniu orzechy przejdą od proszku do zbita masy, aż ostatecznie uzyskasz gładkie, kremowe masło orzechowe.
- Przechowuj masło orzechowe w lodówce; po schłodzeniu zgęstnieje, można przechowywać je przez tygodniami.
- Gotowe! Możesz teraz cieszyć się domowym, pysznym i zdrowszym masłem orzechowym, które możesz wykorzystać w różnych potrawach i przepisach.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Masło Orzechowe z Orzechów Włoskich, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również