Przepis na Masło Orzechowe z Orzechów Włoskich

Przepis na pyszne masło orzechowe z orzechów włoskich to proste i smaczne danie, które możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko zmielić orzechy włoskie na gładką masę w blenderze, dodając odrobinę miodu, soli i ewentualnie oleju rzepakowego dla konsystencji. Tak przygotowane masło orzechowe doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, smoothie czy deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki:
  2. 1 szklanka pestek słonecznika
  3. 1 szklanka orzechów nerkowca
  4. 1 szklanka migdałów
  5. pekan, orzechy brazylijskie, pestki dyni)
  6. ewentualnie pistacje
  7. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  8. Rozłóż wszystkie składniki na blaszce i wstaw je do piekarnika na kilkanaście minut, aby lekko podprażyć orzechy i pestki.
  9. Po wyjęciu z piekarnika, umieść jeszcze ciepłe orzechy w pojemniku blendera.
  10. Zaczynaj miksować pulsacyjnie, unikając przegrzania blendera.
  11. W razie przegrzania blendera, zrób kilkuminutową przerwę, aby urządzenie ochłodziło się, a następnie kontynuuj miksowanie.
  12. Kontroluj proces miksowania, zdejmując przyklejające się orzechy ze ścianek pojemnika.
  13. Po stopniowym miksowaniu orzechy przejdą od proszku do zbita masy, aż ostatecznie uzyskasz gładkie, kremowe masło orzechowe.
  14. Przechowuj masło orzechowe w lodówce; po schłodzeniu zgęstnieje, można przechowywać je przez tygodniami.
  15. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się domowym, pysznym i zdrowszym masłem orzechowym, które możesz wykorzystać w różnych potrawach i przepisach.
Przepis na Masło Orzechowe z Orzechów Włoskich

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Masło Orzechowe z Orzechów Włoskich, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up