Placuszki z kurczakiem i warzywami

Placuszki z kurczakiem i warzywami to pyszna i pełna składników odżywczych propozycja na lekki i szybki obiad. Soczyste kawałki kurczaka i świeże warzywa nadają zdecydowany smak, a chrupiąca panierka sprawia, że danie jest wyjątkowo apetyczne. Idealne rozwiązanie dla całej rodziny na szybki i zdrowy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymyć i osuszyć filety z kurczaka, następnie drobno je posiekać.
  2. Pokroić pół słodkiej papryki w drobną kostkę.
  3. Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  4. Drobno posiekać koper.
  5. W dużej misce połączyć posiekane mięso z kurczaka, paprykę, starty ser, odsączoną kukurydzę i posiekany koperek
  6. Dodać jajko, majonez, musztardę, sól i świeżo mielony pieprz do masy mięsnej i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, aż składniki się połączą.
  8. Nabierać porcje masy mięsnej łyżką, formować kotlety dowolnej wielkości.
  9. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  10. Można początkowo smażyć pod przykryciem.
  11. Gdy kotlety się zarumienią, obrócić je na drugą stronę.
  12. Po usmażeniu, odsączyć gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  13. Podawać i smacznego!
Placuszki z kurczakiem i warzywami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placuszki z kurczakiem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up