Krokiety z serem i szynką
Krokiety z serem i szynką to tradycyjne polskie danie, które idealnie nadaje się na obiad lub przekąskę. Delikatne placki ziemniaczane wypełnione serem i szynką są chrupiące na zewnątrz i aromatyczne w środku. To danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie i będzie doskonałą propozycją na rodzinny posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, szynkę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).
- Do otrzymanej masy dodaj starty ser pleśniowy i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Następnie odłóż masę na około 30 minut, aby składniki się przegryzły.
- Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Następnie wytnij krążki za pomocą okrągłego foremki lub szklanki.
- Na każdy krążek nałóż porcję farszu z sera i szynki.
- Zlep brzegi krążka, aby uzyskać krokieta w kształcie rulonika.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe krokiety z serem i szynką odcedź na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ciepłe, np
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Krokiety z serem i szynką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również