Jak zrobić masę orzechową do ciasta drożdżowego
Masa orzechowa to smakowita i aromatyczna masa, która doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym. Jej przygotowanie jest proste - wystarczy połączyć posiekane orzechy włoskie z cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem. Gotową masę można wykorzystać do nadziewania bułek, drożdżówek czy chałki, dodając im wyjątkowego smaku i chrupiącej konsystencji.
Składniki
Przygotowanie
- Przesiać przez sito 600 g mąki do dużej misy.
- Dodać 400 ml ciepłego mleka, 4 łyżki cukru, 8 g suchych drożdży do mąki.
- Dobrze wymieszać składniki.
- Dodać 2 jajka, 80 ml oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli, 10 g proszku do pieczenia do miski z mąką.
- Ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Dodać 1 łyżkę 9% octu do ciasta i ponownie wymieszać.
- Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodać kolejne 100 g mąki.
- Połóż ciasto na stolnicy.
- Dodać 50 g masła i zagnieść ciasto.
- Nasmarować miskę olejem roślinnym i włożyć do niej zagniecione ciasto.
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na dwie części.
- Każdą z części podzielić na 8 równych kawałków i uformować z nich kulki.
- Ułożyć kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Oddzielić żółtko od białka i dodać 2 łyżeczki mleka do żółtka.
- Posmarować wierzch kulki mieszanką żółtka i mleka, posypać sezamem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
- Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
- Wypełnić ciasto dowolnym dodatkiem jak dżem, gotowane mleko skondensowane, pasta czekoladowa, twarożek.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak zrobić masę orzechową do ciasta drożdżowego, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również