Jak zrobić masę orzechową do ciasta drożdżowego

Masa orzechowa to smakowita i aromatyczna masa, która doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym. Jej przygotowanie jest proste - wystarczy połączyć posiekane orzechy włoskie z cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem. Gotową masę można wykorzystać do nadziewania bułek, drożdżówek czy chałki, dodając im wyjątkowego smaku i chrupiącej konsystencji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać przez sito 600 g mąki do dużej misy.
  2. Dodać 400 ml ciepłego mleka, 4 łyżki cukru, 8 g suchych drożdży do mąki.
  3. Dobrze wymieszać składniki.
  4. Dodać 2 jajka, 80 ml oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli, 10 g proszku do pieczenia do miski z mąką.
  5. Ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  6. Dodać 1 łyżkę 9% octu do ciasta i ponownie wymieszać.
  7. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodać kolejne 100 g mąki.
  8. Połóż ciasto na stolnicy.
  9. Dodać 50 g masła i zagnieść ciasto.
  10. Nasmarować miskę olejem roślinnym i włożyć do niej zagniecione ciasto.
  11. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
  12. Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na dwie części.
  13. Każdą z części podzielić na 8 równych kawałków i uformować z nich kulki.
  14. Ułożyć kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  15. Pozostawić na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  16. Oddzielić żółtko od białka i dodać 2 łyżeczki mleka do żółtka.
  17. Posmarować wierzch kulki mieszanką żółtka i mleka, posypać sezamem.
  18. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
  19. Po upieczeniu całkowicie ostudzić.
  20. Wypełnić ciasto dowolnym dodatkiem jak dżem, gotowane mleko skondensowane, pasta czekoladowa, twarożek.
  21. Smacznego!
Jak zrobić masę orzechową do ciasta drożdżowego

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak zrobić masę orzechową do ciasta drożdżowego, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up