Dżem z aronii i jabłek z mrożonej aronii

Dżem z aronii i jabłek z mrożonej aronii to prosty i pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Aronie dodają dżemowi intensywnego smaku, a jabłka naturalnie słodzą i zagęszczają masę. Przygotowanie dżemu z mrożonej aronii jest szybkie i sprawia, że możemy cieszyć się smakiem letnich owoców przez cały rok.

Składniki

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności, przygotuj wszystkie niezbędne składniki: aronię mrożoną, jabłka, cukier oraz sok z cytryny.
  2. Następnie, umyj dokładnie aronię i jabłka.
  3. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne.
  4. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki.
  5. Przełóż aronię i pokrojone jabłka do garnka.
  6. Dodaj cukier i sok z cytryny do garnka z owocami.
  7. Całość dobrze wymieszaj
  8. Gotowanie:
  9. Wstaw garnek z owocami na średni ogień.
  10. Gotuj owoce, mieszając od czasu do czasu, aż aronia i jabłka będą miękkie.
  11. Gdy owoce będą miękkie, zmniejsz ogień i gotuj dżem, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  12. Przechowywanie:
  13. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików.
  14. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia.
  15. Gdy dżem ostygnie, przechowuj go w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Dżem z aronii i jabłek z mrożonej aronii

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dżem z aronii i jabłek z mrożonej aronii, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up