Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką siostry Anastazji

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką siostry Anastazji to tradycyjny przepis na delikatne i aromatyczne ciasto, które idealnie nadaje się na letnie popołudnia przy filiżance herbaty. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu, ułożyć na nim śliwki, a na koniec posypać całość chrupiącą kruszonką. Efekt? Pyszne i domowe ciasto, które zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
  2. Rozpuścić 25 g świeżych drożdży w 1 łyżeczce cukru w ⅓ szklanki ciepłego mleka.
  3. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto:
  5. Do misy miksera dodać 500 g mąki pszennej typu 550.
  6. Dodać rozczyn, 1 szklankę ciepłego mleka (obróconego o ilość użytego do rozczynu), ½ szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 jajko i ¼ łyżeczki soli.
  7. Miksować przez 3-4 minuty.
  8. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło (100 g) i wyrabiać przez kolejne 10 minut.
  9. Wyrośnięcie:
  10. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę, półtorej, aż podwoi objętość.
  11. Formowanie:
  12. Ciasto podzielić na 12 części.
  13. Każdą część podsypać mąką, dodawać ⅓ łyżeczki cukru i 2-3 mrożone maliny.
  14. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce.
  15. Drugie wyrośnięcie:
  16. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia.
  17. Pieczenie:
  18. Smarować wierzch mlekiem, posypać płatkami migdałów.
  19. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) przez 35-40 minut.
  20. Sprawdzić gotowość przez obserwację koloru skórki na wierzchu.
  21. Dekoracja:
  22. Posypać wierzch upieczonego ciasta cukrem pudrem.
  23. Gotowe! Smacznego!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up