Blok z mleka w proszku

Blok z mleka w proszku to prosty i pyszny deser, który zaskoczy swoim kremowym smakiem. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać mleko w proszku z gorącą wodą, dodać cukier i masło, a następnie schłodzić i pokroić w kostkę. Ten domowy przepis na deser idealnie sprawdzi się na przyjęciach lub jako słodka przekąska do kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku połączyć 200 g masła i 1/2 szklanki wody, następnie podgrzewać na małym ogniu aż masło się roztopi.
  2. Dodać 1 szklankę cukru i 3 łyżki kakao, dobrze wymieszać i pozwolić ostygnąć.
  3. Do masy dodać 400 g proszku mlecznego oraz 200 g pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać ręcznie.
  4. Wyłożyć masę na papier do pieczenia w naczyniu do zapiekania i równomiernie rozprowadzić.
  5. Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  6. Przechowywać blok w lodówce do momentu podania.
Blok z mleka w proszku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Blok z mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up