Blok z mleka w proszku
Blok z mleka w proszku to prosty i pyszny deser, który zaskoczy swoim kremowym smakiem. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać mleko w proszku z gorącą wodą, dodać cukier i masło, a następnie schłodzić i pokroić w kostkę. Ten domowy przepis na deser idealnie sprawdzi się na przyjęciach lub jako słodka przekąska do kawy.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku połączyć 200 g masła i 1/2 szklanki wody, następnie podgrzewać na małym ogniu aż masło się roztopi.
- Dodać 1 szklankę cukru i 3 łyżki kakao, dobrze wymieszać i pozwolić ostygnąć.
- Do masy dodać 400 g proszku mlecznego oraz 200 g pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać ręcznie.
- Wyłożyć masę na papier do pieczenia w naczyniu do zapiekania i równomiernie rozprowadzić.
- Przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Przechowywać blok w lodówce do momentu podania.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Blok z mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również