Biszkopt z 8 jajek wg przepisu siostry Anastazji

Biszkopt z 8 jajek według przepisu siostry Anastazji to prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie puszystego i aromatycznego ciasta. Dzięki dużej ilości jajek biszkopt jest wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku. Doskonale sprawdza się jako baza do tortów i ciast, dodając im lekkości i smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Omówienie składników: Do prawdziwego biszkoptu potrzebujesz jajek, cukru, mąki pszennej (typ 450 lub 405), oraz mąki ziemniaczanej.
  2. Wybór odpowiedniego sprzętu i składników: Skorzystaj z wagi kuchennej, miksera z łopatkami, miseczek, przesiewacza do mąki, dużej miski metalowej, formy cukierniczej, szpatułki silikonowej, cienkiego noża, wykałaczki, oraz papieru do pieczenia.
  3. Przygotowanie biszkoptu:
  4. Rozgrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
  5. Oddziel jajka na żółtka i białka, ubij białka z solą.
  6. Dodawaj cukier partiami, a następnie żółtka.
  7. Dodaj przesiane mąki stopniowo do masy jajecznej, mieszając delikatnie.
  8. Przygotuj formę do pieczenia, nie smaruj ani nie obsypuj boków.
  9. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut.
  10. Sprawdzenie gotowości:
  11. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe powinien być suchy po włożeniu i wyjęciu.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika i odwróć do góry nogami, aby wyrównać.
  13. Chłodzenie i przechowywanie: Odstaw ciasto do wystygnięcia na kratce, a następnie przechowuj w lodówce przez minimum dobę przed krojeniem i dekorowaniem.
  14. Serwowanie: Pokrój i podawaj biszkopt, możesz również mrozić go na później.
  15. Zalecenie: Unikaj dodawania proszku do pieczenia i oleju, oraz smarowania boków formy
Biszkopt z 8 jajek wg przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biszkopt z 8 jajek wg przepisu siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up