Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki

Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie sprawdzi się na przyjęciach i uroczystościach. Biszkopt jest lekki i puszysty, a krem budyniowy w połączeniu z dżemem czarnej porzeczki dodaje mu słodko-kwaskowatego smaku. Można też udekorować go świeżymi owocami lub bitą śmietaną. To doskonała propozycja dla miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu podgrzej 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, pół szklanki wody, 1/3 szklanki cukru i 3 pełne łyżki kakao na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
  2. Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno, dodając po jednej łyżce pół szklanki cukru
  3. Połącz 1,5 szklanki mąki pszenej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 niepełną łyżeczkę sody
  4. Wylej ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Przygotuj poncz z 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki wody, 3-4 łyżek soku z cytryny
  6. Rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody
  7. Ubij 1 litr schłodzonej śmietanki 30% z cukrem pudrem
  8. Nasącz pierwszy blat ciasta ponczem, połóż dżem z czarnej porzeczki, połowę kremu
  9. Posyp powierzchnię startą czekoladą mleczną i gorzką
  10. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc przed podaniem
Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up