Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki
Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie sprawdzi się na przyjęciach i uroczystościach. Biszkopt jest lekki i puszysty, a krem budyniowy w połączeniu z dżemem czarnej porzeczki dodaje mu słodko-kwaskowatego smaku. Można też udekorować go świeżymi owocami lub bitą śmietaną. To doskonała propozycja dla miłośników słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu podgrzej 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, pół szklanki wody, 1/3 szklanki cukru i 3 pełne łyżki kakao na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
- Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno, dodając po jednej łyżce pół szklanki cukru
- Połącz 1,5 szklanki mąki pszenej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 niepełną łyżeczkę sody
- Wylej ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Przygotuj poncz z 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki wody, 3-4 łyżek soku z cytryny
- Rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody
- Ubij 1 litr schłodzonej śmietanki 30% z cukrem pudrem
- Nasącz pierwszy blat ciasta ponczem, połóż dżem z czarnej porzeczki, połowę kremu
- Posyp powierzchnię startą czekoladą mleczną i gorzką
- Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc przed podaniem
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biszkopt z kremem budyniowym i dżemem czarnej porzeczki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również