Prosty przepis na ketchup z pomidorów i papryki
Pikantny ketchup z pomidorów i papryki to prosty w przygotowaniu sos o intensywnym smaku i aromacie. Kombinacja pomidorów i papryki dodaje dymnego i lekko pikantnego posmaku, idealnego do grillowanych potraw, frytek czy kanapek. Można go również przechowywać w słoiku, aby mieć zawsze pod ręką domowej roboty ketchup.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
- Dodaj posiekaną cebulę i paprykę chilli (np
- Dodaj 3 ząbki czosnku i smaż przez dodatkowe 30 sekund 1 minutę.
- Dodaj 28 uncji pokrojonych pomidorów wraz z sokiem (możesz użyć pomidorów z puszki lub świeżych).
- Dodaj 1/3 filiżanki brązowego cukru, 1/3 filiżanki octu jabłkowego, 3 łyżki pasty pomidorowej i kilka łyżek sosu Worcestershire.
- Dodaj przyprawy, takie jak 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku, 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego i 1/8 łyżeczki pieprzu
- Zamieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut godzinę.
- Po tym czasie, przestaw ketchup do blendera lub robot kuchenny i zmiksuj na gładką masę.
- Przecedź masę przez sitko, aby uzyskać dodatkowo gładki ketchup.
- Wypróbuj i dostosuj przyprawy lub konsystencję według własnych preferencji.
- Przelej ketchup do butelek lub słoików i przechowuj w lodówce.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Prosty przepis na ketchup z pomidorów i papryki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również