Zapiekanka ze schabem i pieczarkami
Zapiekanka ze schabem i pieczarkami to pyszne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Schab duszony w aromatycznych przyprawach, pokrojony w plastry i delikatnie podsmażony, a następnie zapieczony z pieczarkami i sosem beszamelowym, tworzy wyjątkowe połączenie smakowe. Danie to doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawiając, że jest idealne na różne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 1 kg polędwicy wieprzowej
- Odstaw mięso na 20 minut, aby się zamarynowało.
- W międzyczasie, ugotuj 5 ziemniaków i odcedź wodę.
- Pokrój ziemniaki w plastry i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania.
- Na ziemniakach umieść pokrojoną cebulę i posól warstwę.
- Następnie ułóż warstwę zamarynowanej polędwicy wieprzowej na cebuli.
- Posyp mięso startym serem.
- W miseczce wymieszaj 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy francuskiej
- Przykryj naczynie wilgotnym pergaminem i folią aluminiową.
- Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika, usuń folię i pergamin, a następnie posyp ją pokrojonym ogórkiem, ugotowanymi na twardo jajkami, posiekaną pietruszką, oliwkami, kukurydzą.
- W osobnej miseczce przygotuj sos z 1 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczki majonezu
- Rozłóż sos na wierzchu zapiekanki.
- Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu zapiekanki, wyjmij ją z piekarnika i podawaj
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka ze schabem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również