Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami to pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie. Połączenie makaronu, kiełbasy i pieczarek, zapieczonych w aromatycznej beszamelowej sosie, tworzy smaczną i sycącą potrawę idealną na obiad lub kolację. Prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczna i pożywna.
Składniki
Przygotowanie
- Podsmażenie pieczarek na maśle aż do odparowania wody, doprawienie solą i pieprzem.
- Podsmażenie pokrojonej kiełbasy na oleju aż do zrumienienia, dodanie papryki i cebuli, smażenie około 5 minut.
- Dodanie podsmażonych pieczarek do kiełbasy, wlewając szklankę passaty pomidorowej, doprawienie solą, pieprzem i słodką papryką, dokładne wymieszanie i zdjęcie z ognia.
- Dodanie 200 g startego sera oraz ugotowanego makaronu, dokładne wymieszanie.
- Przełożenie całości do naczynia żaroodpornego, posypanie resztą sera (połowa do środka, połowa na wierzch).
- Zapieczenie zapiekanki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, bez termoobiegu, aż ser się zarumieni.
- Posypanie zapiekanki natką pietruszki przed podaniem.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również