Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami to pyszne danie, które zadowoli każde podniebienie. Połączenie makaronu, kiełbasy i pieczarek, zapieczonych w aromatycznej beszamelowej sosie, tworzy smaczną i sycącą potrawę idealną na obiad lub kolację. Prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczna i pożywna.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmażenie pieczarek na maśle aż do odparowania wody, doprawienie solą i pieprzem.
  2. Podsmażenie pokrojonej kiełbasy na oleju aż do zrumienienia, dodanie papryki i cebuli, smażenie około 5 minut.
  3. Dodanie podsmażonych pieczarek do kiełbasy, wlewając szklankę passaty pomidorowej, doprawienie solą, pieprzem i słodką papryką, dokładne wymieszanie i zdjęcie z ognia.
  4. Dodanie 200 g startego sera oraz ugotowanego makaronu, dokładne wymieszanie.
  5. Przełożenie całości do naczynia żaroodpornego, posypanie resztą sera (połowa do środka, połowa na wierzch).
  6. Zapieczenie zapiekanki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, bez termoobiegu, aż ser się zarumieni.
  7. Posypanie zapiekanki natką pietruszki przed podaniem.
  8. Gotowe! Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up