Tarta z budyniem i galaretką

Tarta z budyniem i galaretką to pyszne i efektowne ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Baza tarty wykonana jest z kruchego ciasta, na której rozprowadzony jest budyń waniliowy. Całość udekorowana jest warstwą świeżej galaretki owocowej, nadając ciastu świeżości i lekkości. To idealny deser na letnie przyjęcia i uroczystości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu: do garnka wlać 400 ml mleka, do pozostałej części mleka dodać budyń, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko wymieszać, zagotować, odstawić do wystygnięcia.
  2. Przesiać do dużej miski 2 szklanki mąki, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  3. Zetrzeć dobrze schłodzone masło na tarce o grubych oczkach, co jakiś czas zanurzając masło w mące
  4. Roztrzepać jajko widelcem, dodać do miski z mąką i masłem, wymieszać łyżką tworząc kruszonkę.
  5. Połowę kruszonki ugnieść i wyłożyć na dno tortownicy, na wierzch wyłożyć ugotowany budyń wymieszany wcześniej.
  6. Posypać boki tortownicy pozostałą kruszonką, a także wierzch ciasta.
  7. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, aż ciasto się zrumieni.
  8. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Ciasto pokroić dopiero po wystudzeniu
  10. Podawać i cieszyć się pyszną tartą z budyniem i kruszonką
Tarta z budyniem i galaretką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z budyniem i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up