Tarta z budyniem i galaretką
Tarta z budyniem i galaretką to pyszne i efektowne ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Baza tarty wykonana jest z kruchego ciasta, na której rozprowadzony jest budyń waniliowy. Całość udekorowana jest warstwą świeżej galaretki owocowej, nadając ciastu świeżości i lekkości. To idealny deser na letnie przyjęcia i uroczystości.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu: do garnka wlać 400 ml mleka, do pozostałej części mleka dodać budyń, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko wymieszać, zagotować, odstawić do wystygnięcia.
- Przesiać do dużej miski 2 szklanki mąki, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Zetrzeć dobrze schłodzone masło na tarce o grubych oczkach, co jakiś czas zanurzając masło w mące
- Roztrzepać jajko widelcem, dodać do miski z mąką i masłem, wymieszać łyżką tworząc kruszonkę.
- Połowę kruszonki ugnieść i wyłożyć na dno tortownicy, na wierzch wyłożyć ugotowany budyń wymieszany wcześniej.
- Posypać boki tortownicy pozostałą kruszonką, a także wierzch ciasta.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Ciasto pokroić dopiero po wystudzeniu
- Podawać i cieszyć się pyszną tartą z budyniem i kruszonką
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z budyniem i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również