Soczyste kotlety mielone z piekarnika

Soczyste kotlety mielone z piekarnika to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie, które zachwyca swoją delikatnością i intensywnym smakiem. Mięso mielone mieszane z przyprawami i dodatkami formowane w kotlety, które następnie piecze się w piekarniku do chrupkości. Ten sposób przygotowania sprawia, że kotlety są zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych smażonych w panierce. Doskonale sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namoczenie bułek: Wrzucić dwie bułki do wyższego pojemnika, zalać połową szklanki mleka i uzupełnić wodą, odłożyć.
  2. Przygotowanie cebuli: Pokroić dwie cebule w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oliwie.
  3. Przygotowanie boczku: Pokroić 100g boczku w drobną kostkę, dodać do przesmażonej cebuli.
  4. Przygotowanie masy mięsnej: Połączyć mięso mielone, cebulę z boczkiem, delikatnie podsmażoną, bułkę odciśniętą z mleka, jajko, przyprawy i ewentualne dodatki (np
  5. Formowanie kotlecików: Uformować 12 kotlecików, ułożyć na blasze do pieczenia.
  6. Dodanie masła: W każdym kotleciku zrobić zagłębienie i dodać odrobinę masła.
  7. Pieczenie: Wstawić blaszkę z kotlecikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkową półkę
  8. Podsumowanie:
  9. Kotlety formowane są z masy mięsnej, zawierającej wymieszane składniki, a następnie pieczone w piekarniku.
Soczyste kotlety mielone z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Soczyste kotlety mielone z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up