Soczyste kotlety mielone z piekarnika
Soczyste kotlety mielone z piekarnika to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie, które zachwyca swoją delikatnością i intensywnym smakiem. Mięso mielone mieszane z przyprawami i dodatkami formowane w kotlety, które następnie piecze się w piekarniku do chrupkości. Ten sposób przygotowania sprawia, że kotlety są zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych smażonych w panierce. Doskonale sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Namoczenie bułek: Wrzucić dwie bułki do wyższego pojemnika, zalać połową szklanki mleka i uzupełnić wodą, odłożyć.
- Przygotowanie cebuli: Pokroić dwie cebule w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oliwie.
- Przygotowanie boczku: Pokroić 100g boczku w drobną kostkę, dodać do przesmażonej cebuli.
- Przygotowanie masy mięsnej: Połączyć mięso mielone, cebulę z boczkiem, delikatnie podsmażoną, bułkę odciśniętą z mleka, jajko, przyprawy i ewentualne dodatki (np
- Formowanie kotlecików: Uformować 12 kotlecików, ułożyć na blasze do pieczenia.
- Dodanie masła: W każdym kotleciku zrobić zagłębienie i dodać odrobinę masła.
- Pieczenie: Wstawić blaszkę z kotlecikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkową półkę
- Podsumowanie:
- Kotlety formowane są z masy mięsnej, zawierającej wymieszane składniki, a następnie pieczone w piekarniku.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Soczyste kotlety mielone z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również