Sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie to tradycyjny i pyszny deser, który zachwyci całą rodzinę. Dzięki przepisowi na wersję na dużą blachę, przygotowanie tego sernika staje się proste i szybkie. Kruchy spód doskonale komponuje się z gładkim, sernikowym nadzieniem, tworząc idealną kombinację smaków. Gotowy sernik z wiaderka na pewno będzie hitem na każdym przyjęciu czy rodzinnej kolacji.
Składniki
Przygotowanie
- W misie robota umieścić 520 gramów mąki pszennej tortowej, 60 gramów cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 żółtek i 250 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę
- Owinięte folią spożywczą części ciasta umieścić w zamrażalniku na około godzinę.
- Odsączyć z zalewy puszkę brzoskwiń, pokroić je na kawałki
- Po godzinie ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć tą większą część na dno blaszki, delikatnie dociskając
- Przygotować masę serową: w misie umieścić 1,2 kg sera z wiaderka, 4 łyżki cukru, trochę aromatu pomarańczowego, 3 jajka, proszek z dwóch budyni waniliowych (po 60 gramów)
- Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie, na brzoskwinie wyłożyć ubite białka.
- Na białka posypać zetrę drugą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
- Wstawić sernik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę
- Studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
- Posypać wierzch sernika cukrem pudrem przed podaniem
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również