Sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha

Sernik z wiaderka na kruchym spodzie to tradycyjny i pyszny deser, który zachwyci całą rodzinę. Dzięki przepisowi na wersję na dużą blachę, przygotowanie tego sernika staje się proste i szybkie. Kruchy spód doskonale komponuje się z gładkim, sernikowym nadzieniem, tworząc idealną kombinację smaków. Gotowy sernik z wiaderka na pewno będzie hitem na każdym przyjęciu czy rodzinnej kolacji.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie robota umieścić 520 gramów mąki pszennej tortowej, 60 gramów cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 żółtek i 250 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę
  2. Owinięte folią spożywczą części ciasta umieścić w zamrażalniku na około godzinę.
  3. Odsączyć z zalewy puszkę brzoskwiń, pokroić je na kawałki
  4. Po godzinie ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć tą większą część na dno blaszki, delikatnie dociskając
  5. Przygotować masę serową: w misie umieścić 1,2 kg sera z wiaderka, 4 łyżki cukru, trochę aromatu pomarańczowego, 3 jajka, proszek z dwóch budyni waniliowych (po 60 gramów)
  6. Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
  7. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie, na brzoskwinie wyłożyć ubite białka.
  8. Na białka posypać zetrę drugą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
  9. Wstawić sernik do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę
  10. Studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  11. Posypać wierzch sernika cukrem pudrem przed podaniem
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up