Sernik z mascarpone i kajmakiem

Sernik z mascarpone i kajmakiem to pyszna i nieco wykwintna wariacja tradycyjnego sernika. W tej wersji połączenie kremowego mascarpone z kajmakiem nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji. To idealna propozycja dla miłośników serników poszukujących czegoś nowego i niezwykłego.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie umieść 2 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone i 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  2. Dodaj dwa usztywniacze do śmietany pod koniec ubijania
  3. Kontynuuj miksowanie, aż masa będzie gotowa.
  4. Wyłóż przygotowaną blaszkę (26x26 cm) podwójną warstwą herbatników kakaowych (około 370 g) na dnie.
  5. Na herbatniki nałóż połowę przygotowanego kremu śmietanowego.
  6. Ponownie ułóż warstwę herbatników, a następnie rozsmaruj puszkę masy kajmakowej.
  7. Delikatnie rozsmaruj masę, unikając przesuwania herbatników.
  8. Kontynuuj warstwowanie herbatników i kremu, aż skończą się składniki.
  9. Przed podaniem namocz podłużne biszkopty w mleku i ułóż je na wierzchu ciasta.
  10. Rozpuść 50 g czekolady w łyżce mleka
  11. Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc przed podaniem.
Sernik z mascarpone i kajmakiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z mascarpone i kajmakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up