Sernik z dynią na kruchym cieście
Sernik z dynią na kruchym cieście to pyszne połączenie tradycyjnego sernika z dodatkiem dyni, które nadaje mu delikatnego i lekko słodkiego smaku. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z kremowym sernikiem, tworząc niezwykle aromatyczną i apetyczną kombinację. Ten nietypowy sernik doskonale sprawdzi się jako deser na rodzinne uroczystości lub na specjalne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Rozkruszyć 250g ciasteczek oreo.
- Rozpuścić i schłodzić 30g masła.
- Połączyć rozkruszone ciasteczka, rozpuszczone masło, pół łyżeczki imbiru i cynamonu, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
- Wyłożyć dno tortownicy (24 cm) papierem do pieczenia, nałożyć masę ciasteczkową, wyrównać i dobrze docisnąć do dna formy
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż lekko zrumieni się spód.
- Przygotować masę serową: wymieszać kilogram twarogu sernikowego, szklankę cukru pudru, serka mascarpone, budyń waniliowy, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika i ekstrakt waniliowy na niskich obrotach miksera.
- Dodawać po jednym jajku i żółtko, aż wszystkie składniki się połączą.
- Odłożyć 2 chochelki masy serowej, dodać do nich 230g puree z dyni i pół łyżeczki przyprawy do piernika, delikatnie wymieszać.
- Posmarować białkiem upieczony spód, obłożyć folią aluminiową i umieścić w większej brytfannie.
- Na podpieczony spód układać naprzemiennie masę serową i dyniową, przemieszać je wykałaczką, wlać do formy z wodą na dnie piekarnika.
- Piec w 160 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę i 10 minut.
- Pozostawić sernik w piekarniku po upieczeniu na około godzinę z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z dynią na kruchym cieście, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również