Sernik z dynią na kruchym cieście

Sernik z dynią na kruchym cieście to pyszne połączenie tradycyjnego sernika z dodatkiem dyni, które nadaje mu delikatnego i lekko słodkiego smaku. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z kremowym sernikiem, tworząc niezwykle aromatyczną i apetyczną kombinację. Ten nietypowy sernik doskonale sprawdzi się jako deser na rodzinne uroczystości lub na specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć 250g ciasteczek oreo.
  2. Rozpuścić i schłodzić 30g masła.
  3. Połączyć rozkruszone ciasteczka, rozpuszczone masło, pół łyżeczki imbiru i cynamonu, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
  4. Wyłożyć dno tortownicy (24 cm) papierem do pieczenia, nałożyć masę ciasteczkową, wyrównać i dobrze docisnąć do dna formy
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż lekko zrumieni się spód.
  6. Przygotować masę serową: wymieszać kilogram twarogu sernikowego, szklankę cukru pudru, serka mascarpone, budyń waniliowy, cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika i ekstrakt waniliowy na niskich obrotach miksera.
  7. Dodawać po jednym jajku i żółtko, aż wszystkie składniki się połączą.
  8. Odłożyć 2 chochelki masy serowej, dodać do nich 230g puree z dyni i pół łyżeczki przyprawy do piernika, delikatnie wymieszać.
  9. Posmarować białkiem upieczony spód, obłożyć folią aluminiową i umieścić w większej brytfannie.
  10. Na podpieczony spód układać naprzemiennie masę serową i dyniową, przemieszać je wykałaczką, wlać do formy z wodą na dnie piekarnika.
  11. Piec w 160 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę i 10 minut.
  12. Pozostawić sernik w piekarniku po upieczeniu na około godzinę z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Sernik z dynią na kruchym cieście

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z dynią na kruchym cieście, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up