Rolada biszkoptowa - przepis na sukces!

Rolada biszkoptowa to pyszne i delikatne ciasto, które zawsze robi wrażenie na gościach. Biszkopt jest puszysty i wilgotny, a nadzienie dodaje mu wyjątkowego smaku. To doskonała propozycja na deser do kawy czy herbaty, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy słodkości. Koniecznie wypróbuj ten przepis na sukces i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu jasnego:
  2. Wbij 4 jajka w temperaturze pokojowej do miski.
  3. Miksuj przez 15 sekund.
  4. Dodaj 100 g cukru i miksuj przez 10 minut.
  5. Stopniowo przesiewaj 65 g mąki pszenną i delikatnie mieszaj ruchem od dołu ku górze.
  6. Przelej puszystą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rozprowadź ciasto równo na całej powierzchni.
  8. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 10 minut na średniej półce piekarnika.
  9. Po upieczeniu pozostaw ciasto przez 5 minut przy otwartych drzwiczkach.
  10. Przełóż ciasto na ściereczkę z papierem do góry, delikatnie odklej papier.
  11. Obróć ciasto stroną ciemniejszą do góry, zawij w rulon z ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
  12. Przygotowanie biszkoptu ciemnego, kakaowego:
  13. Wlej 4 żółtka w temperaturze pokojowej do miski i miksuj przez 15 sekund.
  14. Przesiej 10 g kakao, delikatnie wymieszaj, potem miksuj przez kilka minut.
  15. W innej misce ubij 4 białka w temperaturze pokojowej przez 20 sekund.
  16. Dodaj 80 g cukru i miksuj przez 10 minut.
  17. Połącz pianę z żółtkami i kakao, delikatnie mieszaj.
  18. Stopniowo przesiewaj 60 g mąki i wymieszaj.
  19. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 38 cm x 27 cm.
  20. Rozprowadź ciasto równo na całej powierzchni, wygładź i lekko stuknij o stół.
  21. Piecz przez 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  22. Gotowe ciasta możesz napełnić kremem z mascarpone i truskawkami.
Rolada biszkoptowa - przepis na sukces!

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Rolada biszkoptowa - przepis na sukces!, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up