Rolada biszkoptowa - przepis na sukces!
Rolada biszkoptowa to pyszne i delikatne ciasto, które zawsze robi wrażenie na gościach. Biszkopt jest puszysty i wilgotny, a nadzienie dodaje mu wyjątkowego smaku. To doskonała propozycja na deser do kawy czy herbaty, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy słodkości. Koniecznie wypróbuj ten przepis na sukces i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie biszkoptu jasnego:
- Wbij 4 jajka w temperaturze pokojowej do miski.
- Miksuj przez 15 sekund.
- Dodaj 100 g cukru i miksuj przez 10 minut.
- Stopniowo przesiewaj 65 g mąki pszenną i delikatnie mieszaj ruchem od dołu ku górze.
- Przelej puszystą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozprowadź ciasto równo na całej powierzchni.
- Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 10 minut na średniej półce piekarnika.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto przez 5 minut przy otwartych drzwiczkach.
- Przełóż ciasto na ściereczkę z papierem do góry, delikatnie odklej papier.
- Obróć ciasto stroną ciemniejszą do góry, zawij w rulon z ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie biszkoptu ciemnego, kakaowego:
- Wlej 4 żółtka w temperaturze pokojowej do miski i miksuj przez 15 sekund.
- Przesiej 10 g kakao, delikatnie wymieszaj, potem miksuj przez kilka minut.
- W innej misce ubij 4 białka w temperaturze pokojowej przez 20 sekund.
- Dodaj 80 g cukru i miksuj przez 10 minut.
- Połącz pianę z żółtkami i kakao, delikatnie mieszaj.
- Stopniowo przesiewaj 60 g mąki i wymieszaj.
- Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 38 cm x 27 cm.
- Rozprowadź ciasto równo na całej powierzchni, wygładź i lekko stuknij o stół.
- Piecz przez 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowe ciasta możesz napełnić kremem z mascarpone i truskawkami.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Rolada biszkoptowa - przepis na sukces!, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również