Rolada bezowa z malinami i mascarpone
Rolada bezowa z malinami i mascarpone to delikatne i kremowe połączenie smaków. Bezowa beza wypełniona jest słodkim mascarpone oraz świeżymi malinami, które dodają owocowej słodyczy. Ta lekka i pyszna rolada doskonale sprawdzi się na letnie imprezy czy romantyczne kolacje. Podanie jej na stół z pewnością zaskoczy gości i sprawi, że będą chcieli sięgnąć po kolejne kawałki.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Wymieszaj białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
- Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i równomiernie rozłóż masę bezową zachowując około 1 cm odstępu od brzegów.
- Piecz bezę przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu pozostaw bezę w temperaturze pokojowej przez 5-10 minut.
- Odwróć bezę górą do dołu na czysty papier do pieczenia, delikatnie zdejmij papier, na którym piekła się beza, i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ubitą mascarpone rozprowadź równomiernie na ostudzonej bezie.
- Umyte i osuszone maliny poukładaj na wierzchu mascarpone.
- Zwiniętą w papier roladę włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki, pokrój roladę bezową na plastry i podawaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Rolada bezowa z malinami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również