Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami to prosty i smaczny przepis na puszyste placuszki z dodatkiem pokrojonych w kostkę jabłek. Zsiadłe mleko nadaje im lekką kwaśność, a jabłka dodają słodkiego smaku i chrupiącej tekstury. Idealne na szybkie i pyszne śniadanie lub deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru.
  2. Dodajemy 2/3 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka lekko podgrzanego, 1 małe jajko i 2 łyżki oleju do miski z suchymi składnikami.
  3. Mieszamy składniki delikatnie, a następnie zagniatamy miękkie ciasto
  4. Zagniatać krótko, aż składniki się połączą
  5. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
  6. Po 20 minutach ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok
  7. Szklanką lub wykrawaczką wykrawamy okrągłe racuchy.
  8. Racuchy smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na bardzo wolnym ogniu, aby dobrze się usmażyły w środku.
  9. Zanim położymy racuchy na patelni, lekko je rozpłaszczamy dłońmi.
  10. Można również rozwałkować ciasto cieńszej, wówczas racuchy będą niższe, ale usmażą się równie dobrze.
  11. Podawaj racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami z dżemem, miodem lub nutellą
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up