Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami to prosty i smaczny przepis na puszyste placuszki z dodatkiem pokrojonych w kostkę jabłek. Zsiadłe mleko nadaje im lekką kwaśność, a jabłka dodają słodkiego smaku i chrupiącej tekstury. Idealne na szybkie i pyszne śniadanie lub deser.
Składniki
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru.
- Dodajemy 2/3 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka lekko podgrzanego, 1 małe jajko i 2 łyżki oleju do miski z suchymi składnikami.
- Mieszamy składniki delikatnie, a następnie zagniatamy miękkie ciasto
- Zagniatać krótko, aż składniki się połączą
- Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
- Po 20 minutach ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok
- Szklanką lub wykrawaczką wykrawamy okrągłe racuchy.
- Racuchy smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na bardzo wolnym ogniu, aby dobrze się usmażyły w środku.
- Zanim położymy racuchy na patelni, lekko je rozpłaszczamy dłońmi.
- Można również rozwałkować ciasto cieńszej, wówczas racuchy będą niższe, ale usmażą się równie dobrze.
- Podawaj racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami z dżemem, miodem lub nutellą
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również