Puszysty sernik na piernikowym spodzie
Puszysty sernik na piernikowym spodzie to doskonałe połączenie klasycznego sernika z wyjątkowym smakiem piernika. Kruchy spód z piernikowych ciasteczek wspaniale komponuje się z delikatną i kremową masą sera, tworząc niezwykle aromatyczne i apetyczne danie. To idealna propozycja na deser zarówno na świąteczny stół, jak i na inne okazje, gdy pragniemy zaskoczyć naszych gości czymś wyjątkowym.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, odłóż na bok.
- W misie robota umieść cukier oraz żółtka, ucieraj.
- Dodaj miękkie masło i ponownie ucieraj.
- Wlej 1 i 1/2 szklanki mleka, kontynuuj mieszanie.
- Dodaj cały ser do masy i wymieszaj.
- Dodaj budyń waniliowy bez cukru, miksuj.
- Do masy serowej dodaj ubitą wcześniej pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż herbatniki na blaszkę o wymiarach 25/30 cm, wlej masę serową.
- Wciśnij pozostałe herbatniki w brzegach formy.
- Piecz sernik początkowo w temperaturze 170°C przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez godzinę
- Po upieczeniu, studź sernik przez 1-2 godziny w uchylonym piekarniku.
- Dekoruj sernik według preferencji możesz posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
- Schłodź sernik przed podaniem.
- Pokrój na kawałki i podawaj.
- Ciesz się pysznym, delikatnym i puszystym sernikiem na piernikowym spodzie!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Puszysty sernik na piernikowym spodzie, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również