Puszysty biszkopt z samych białek
Biszkopt z białek to prosty i puszysty sposób na przygotowanie lekkiego ciasta. Dzięki wykorzystaniu ubitych białek, ciasto nabiera puszystości i delikatności. Jest idealne zarówno do spożywania solo, jak i jako baza dla różnego rodzaju kremów i owoców. To doskonała propozycja dla miłośników lekkich i puszystych wypieków.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: białka z jajek, mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, masło/margarynę/olej, dodatki (np
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza z górnym i dolnym grzaniem.
- Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu lub w mikrofalówce.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wybrane dodatki (np
- Wyłóż formę do pieczenia papierem lub natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą.
- Ubij białka z dodatkiem szczypty soli mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Delikatnie wymieszaj ubite białka z mąką i masłem (lub olejem) oraz pozostałymi dodatkami.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę.
- Piecz przez około 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw do ostudzenia, pokrój i podawaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Puszysty biszkopt z samych białek, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również