Puszysty biszkopt z samych białek

Biszkopt z białek to prosty i puszysty sposób na przygotowanie lekkiego ciasta. Dzięki wykorzystaniu ubitych białek, ciasto nabiera puszystości i delikatności. Jest idealne zarówno do spożywania solo, jak i jako baza dla różnego rodzaju kremów i owoców. To doskonała propozycja dla miłośników lekkich i puszystych wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: białka z jajek, mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, masło/margarynę/olej, dodatki (np
  2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza z górnym i dolnym grzaniem.
  3. Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu lub w mikrofalówce.
  4. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wybrane dodatki (np
  5. Wyłóż formę do pieczenia papierem lub natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą.
  6. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  7. Delikatnie wymieszaj ubite białka z mąką i masłem (lub olejem) oraz pozostałymi dodatkami.
  8. Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę.
  9. Piecz przez około 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw do ostudzenia, pokrój i podawaj.
Puszysty biszkopt z samych białek

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Puszysty biszkopt z samych białek, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up