Przepis na Naleśniki po Niemiecku
Naleśniki po niemiecku zwane flensburger pfannkuchen to smaczna i tradycyjna niemiecka potrawa, idealna na śniadanie lub deser. Ciasto naleśnikowe jest przygotowane z mąki pszennej, mleka, jajek i odrobiną soli. Następnie naleśniki smażone są na patelni i podawane z ulubionym nadzieniem, takim jak dżem, cukier puder, śmietana lub owocami. Prosty w przygotowaniu przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników naleśników.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (425 stopni Fahrenheit) i umieść w nim żeliwne naczynie lub naczynie stalowe, aby się nagrzało przez co najmniej osiem minut.
- Rozgrzej trzy duże jajka do temperatury pokojowej, umieszczając je w misce z ciepłą wodą na około pięć minut.
- W misce blendera zmiksuj trzy duże jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, łyżkę cukru, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę ekstraktu z wanilii przez około 30 sekund na wysokich obrotach.
- Przestaw piekarnik na patelnię z rozgrzanym masłem do piekarnika, a następnie wlej całe ciasto na gorącą patelnię.
- Wrzuć patelnię z ciastem do piekarnika i piecz przez 16-18 minut, aż naleśnik podrośnie i zbrązowieje na brzegach.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp naleśnika cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody, według uznania.
- Pokrój naleśnika i podawaj od razu, by zachować jego puszystość i smak.
- Możesz dodatkowo podać naleśnika z miodem, dżemem, syropem klonowym lub dowolnymi dodatkami, które lubisz.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Naleśniki po Niemiecku, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również