Przepis na Gulasz z Dzika
Gulasz z dzika to pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na chłodne dni. Mięso dzika jest duszone w aromatycznej mieszance warzyw, przypraw i bulionu, co nadaje mu głęboki i intensywny smak. Podawany z kluskami lub kaszą, ten gulasz z pewnością zachwyci miłośników dziczyzny i tradycyjnych polskich potraw.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrojenie mięsa dziczyzny (np
- Zabeczenie mięsa poprzez marynowanie w czerwonym, wytrawnym winie, dodając czosnek i goździki
- Osączenie mięsa z marynaty i przysmażenie na mocno nagrzanym oleju.
- Dodanie pokrojonej cebuli i zeszklenie jej razem z mięsem.
- Doprawienie mięsa solą, pieprzem i mąką, aby uzyskać ładną fakturę.
- Dodanie liścia laurowego, kilku goździków, papryki i ewentualnie cukru do mięsa.
- Dolażenie marynaty, wina i wody do mięsa w garnku, duszenie na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny.
- Dodanie grzybów 20 minut przed końcem duszenia.
- Przygotowanie klusek do gulaszu: ugotowanie i przeciśnięcie ziemniaków, dodanie soli, mąki ziemniaczanej i jajka, wyrobienie ciasta i uformowanie klusek.
- Gotowanie klusek w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Przesmażenie pieczarek na osobnej patelni.
- Podgrzanie klusek na patelni z odrobiną masła i pietruszką.
- Podanie gulaszu z mięsem dziczyzny i kluskami, posypane natką pietruszki jako dekoracja.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Gulasz z Dzika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również