Przepis na cynamonki bez drożdży

Cynamonki bez drożdży to szybki i prosty przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Dzięki zastosowaniu proszku do pieczenia zamiast tradycyjnych drożdży, przygotowanie tych bułeczek jest szybsze i łatwiejsze. Delikatne i puszyste cynamonki bez drożdży doskonale smakują zarówno na śniadanie, jak i jako słodka przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu wymieszaj 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczyptę soli, 2 łyżeczki cynamonu, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru.
  2. Dodaj 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki oleju roślinnego i 1 jajko.
  3. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
  5. W miseczce przygotuj nadzienie: wymieszaj 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki masła roztopionego, 1 łyżeczkę cynamonu.
  6. Rozsmaruj nadzienie równomiernie na cieście.
  7. Zwiń placuszek od dłuższego boku.
  8. Ostrym nożem pokrój z rolady plasterki o grubości około 2 cm.
  9. Układaj plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż cynamonki się zarumienią.
  11. Gdy już wystygną, możesz udekorować polewą cytrynową lub lukrem.
Przepis na cynamonki bez drożdży

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na cynamonki bez drożdży, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up