Przepis na cynamonki bez drożdży
Cynamonki bez drożdży to szybki i prosty przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Dzięki zastosowaniu proszku do pieczenia zamiast tradycyjnych drożdży, przygotowanie tych bułeczek jest szybsze i łatwiejsze. Delikatne i puszyste cynamonki bez drożdży doskonale smakują zarówno na śniadanie, jak i jako słodka przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- W dużym naczyniu wymieszaj 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczyptę soli, 2 łyżeczki cynamonu, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru.
- Dodaj 1 szklankę jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki oleju roślinnego i 1 jajko.
- Wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- W miseczce przygotuj nadzienie: wymieszaj 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki masła roztopionego, 1 łyżeczkę cynamonu.
- Rozsmaruj nadzienie równomiernie na cieście.
- Zwiń placuszek od dłuższego boku.
- Ostrym nożem pokrój z rolady plasterki o grubości około 2 cm.
- Układaj plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż cynamonki się zarumienią.
- Gdy już wystygną, możesz udekorować polewą cytrynową lub lukrem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na cynamonki bez drożdży, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również