Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące. Soczyste kawałki pieczarek oraz roztopiony ser nadają plackom wyjątkowy smak. Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezie. Smacznym dodatkiem do nich może być kwaśna śmietana lub sos czosnkowy.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić i opłukać pieczarki, następnie pokroić je na małe kawałki.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić mały kawałek masła i wrzucić pokrojone pieczarki
- Zdjąć usmażone pieczarki z patelni i odłożyć.
- Na tę samą patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć połowę pokrojonej cebuli.
- Posolić cebulę i smażyć aż do zeszklenia.
- Dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać z cebulą i podsmażać przez 1-2 minuty.
- Stopniowo wlewać pół szklanki zimnej wody, intensywnie mieszając, aż sos zgęstnieje
- Doprawić sos solą i pieprzem
- Obrane i umyte ziemniaki pokroić na małe kawałki, a następnie zetrzeć na tarce lub zblendować.
- Dodać do ziemniaków pokrojoną cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę
- Rozgrzać olej na patelni i uformować placki z masy ziemniaczanej
- Po usmażeniu obu stron placka, zdjąć z patelni.
- Na jeden placek ziemniaczany nałożyć sos pieczarkowy, przykryć drugim plackiem.
- Na wierzch dodać kleks ze śmietany.
- Placki z sosem pieczarkowym są gotowe do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również