Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące. Soczyste kawałki pieczarek oraz roztopiony ser nadają plackom wyjątkowy smak. Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezie. Smacznym dodatkiem do nich może być kwaśna śmietana lub sos czosnkowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić i opłukać pieczarki, następnie pokroić je na małe kawałki.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić mały kawałek masła i wrzucić pokrojone pieczarki
  3. Zdjąć usmażone pieczarki z patelni i odłożyć.
  4. Na tę samą patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć połowę pokrojonej cebuli.
  5. Posolić cebulę i smażyć aż do zeszklenia.
  6. Dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać z cebulą i podsmażać przez 1-2 minuty.
  7. Stopniowo wlewać pół szklanki zimnej wody, intensywnie mieszając, aż sos zgęstnieje
  8. Doprawić sos solą i pieprzem
  9. Obrane i umyte ziemniaki pokroić na małe kawałki, a następnie zetrzeć na tarce lub zblendować.
  10. Dodać do ziemniaków pokrojoną cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę
  11. Rozgrzać olej na patelni i uformować placki z masy ziemniaczanej
  12. Po usmażeniu obu stron placka, zdjąć z patelni.
  13. Na jeden placek ziemniaczany nałożyć sos pieczarkowy, przykryć drugim plackiem.
  14. Na wierzch dodać kleks ze śmietany.
  15. Placki z sosem pieczarkowym są gotowe do podania
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up