Pierś z kurczaka z grilla elektrycznego

Pierś z kurczaka z grilla elektrycznego to prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego dania. Mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, dzięki czemu sprawdzi się doskonale na obiedzie czy grillowanej kolacji w letnie wieczory. Dodatkowo, dzięki grillowi elektrycznemu, nie trzeba martwić się o ogień czy dym, co sprawia, że danie jest łatwe w wykonaniu i przyjemne w efekcie.

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę musztardy, 1 dużą łyżkę keczupu, niedużą łyżeczkę miodu, 2-3 łyżki oleju, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny.
  2. Dodać zioła: oregano, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól według uznania.
  3. Jeśli chcemy, dodajemy jeden ząbek czosnku starty na tarce.
  4. Wymieszać marynatę, która ma właściwości kruszące dzięki soku z cytryny.
  5. Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na kawałki.
  6. Wymieszać mięso z marynatą, najlepiej odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
  7. Podzielić mięso na patyczki lub przygotować porcje do pieczenia.
  8. Na patelni grillowej lub w piekarniku grillować szaszłyki, smarując je marynatą podczas pieczenia.
  9. Oprócz mięsa, na patyczki można dodawać paprykę i cebulę, które również można polać pozostałą marynatą przed pieczeniem.
Pierś z kurczaka z grilla elektrycznego

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka z grilla elektrycznego, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up