Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie to danie proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na zdrowy i smaczny obiad. Kurczak jest marynowany w aromatycznych przyprawach, a następnie panierowany w sezamie i smażony na chrupko. Efekt? Soczysta i pyszna pierś z kurczaka, która świetnie komponuje się z warzywami i sałatką.
Składniki
Przygotowanie
- Oddzielić żółtko od białka jajka.
- Posiekać drobno 2 ząbki czosnku.
- W misce przygotować marynatę: dodać białko, posiekany czosnek, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę soli, pieprz, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
- Pokroić 4 podudzia z kurczaka bez kości i skóry na mniejsze kawałki, dodać do marynaty i dokładnie wymieszać
- Przygotować sos: w misce wymieszać 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 3 łyżki wody, 3 łyżki keczupu.
- Posiekać szczypiorek.
- W większej misce wymieszać 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Oprószyć kawałki kurczaka w skrobi ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, smażyć kawałki kurczaka przez 8-10 minut, obracając.
- Odstawić kurczaka na 15 minut do wystudzenia.
- Ponownie obsmażyć kurczaka na chrupkość.
- W miseczce rozpuścić 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej w 4 łyżeczkach wody.
- Na patelni wylać sos, dodać rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Dodać usmażonego kurczaka do sosu i dokładnie wymieszać.
- Podawać kurczaka na ryżu, posypany prażonym sezamem i szczypiorkiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka w sezamie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również