Pasztet warzywny z kaszą jaglaną

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną to wegetariańska i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. W tej wersji dania głównymi składnikami są gotowana kasza jaglana, różnorodne warzywa (np. marchew, cebula, papryka) oraz dodatki takie jak jajka i śmietana. Całość jest aromatycznie przyprawiona i pieczona w formie, a następnie podawana na ciepło lub zimno jako smaczna przekąska lub lekki posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować 100g kaszy jaglanej z odrobiną soli, aż będzie miękka.
  2. Odcedzić ugotowaną kaszę i przelać do dużej miski.
  3. Dodać oliwę i zblendować, aby ułatwić proces.
  4. Dodać przyprawy: słodką paprykę, wędzoną paprykę, łyżeczkę soli, suszone pietruszkę, dużo majeranku, kari, tymianek (według uznania).
  5. Dodać 2 puszki białej fasoli, dokładnie spłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  6. Dodać warzywa: 1 łodygę selera, 2 ząbki czosnku, 2 małe (lub 1 większą) cebulę, pół jabłka (lub 3 suszone śliwki lub garść rodzynek), opcjonalnie pokroić grzyby.
  7. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 15 minut dodając 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki płatków chili.
  8. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie, przelać wszystko do miski.
  9. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, czarny pieprz i zblendować wszystko na gładką masę.
  10. Sprawdzić i ewentualnie dodać więcej przypraw.
  11. Przełożyć masę do foremki (15x20 cm lub 6x8 cali).
  12. Posypać grubą warstwą bułki tartej.
  13. Piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200°C.
  14. Pozostawić przez co najmniej 3 godziny przed pokrojeniem; najlepiej jest przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
  15. Pasztet jest gotowy do spożycia
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pasztet warzywny z kaszą jaglaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up