Nutella ze śliwek w czekoladzie

Nutella ze śliwek w czekoladzie to pyszna i kremowa pasta, idealna do smarowania chleba, naleśników czy tostów. Połączenie słodkich śliwek i gęstej czekolady tworzy niezwykle aromatyczną i przepyszną kompozycję, która z pewnością umili każdy poranek lub popołudnie. Doskonała alternatywa dla tradycyjnej Nutelli, którą można łatwo przygotować w domu i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zblenduj 1 kg śliwek węgierek na gładki mus.
  2. Wlej śliwki do garnka i postaw na ogniu.
  3. Smaż śliwki na ogniu przez około 1 godzinę, mieszając co jakiś czas.
  4. Dodaj 0.5 szklanki cukru i dokładnie wymieszaj.
  5. Kontynuuj smażenie, aż dżem uzyska gęstą konsystencję.
  6. Dodaj 3 łyżki kakao i połamaną 100 g gorzkiej czekolady.
  7. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż jeszcze około 5 minut.
  8. Przełóż nutellę ze śliwek z czekoladą do słoików i mocno zakręć.
  9. Przechowuj w spiżarni.
Nutella ze śliwek w czekoladzie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nutella ze śliwek w czekoladzie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up