Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej
Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które zaskoczy smakiem. Wykorzystanie gotowej masy makowej ułatwia proces pieczenia, a dodatek herbatników nadaje ciastu interesującej tekstury. To doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Mielony mak suchy zalewamy dwiema niepełnymi szklankami gorącego mleka i odstawiamy na 30 minut.
- Jeśli używamy maku normalnego, nie mielonego, to zalewamy go dwiema pełnymi szklankami gorącego mleka, odstawiamy na godzinę, a następnie odcedzamy i mielemy.
- Miksujemy 250 g miękkiego masła z 300 g cukru pudru.
- Dodajemy kolejno 6 żółtek, ucierając masę.
- Dodajemy zmielony mak i starte jabłka (1 kg, około 5 dużych) na zmianę.
- Dodajemy 1/2 szklanki kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.
- Ubijamy pozostałe 6 białek na sztywno.
- Delikatnie łączymy ubite białka z masą makową.
- Dodajemy 150 g namoczonych rodzynek i 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich, wymieszamy.
- Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka górna i dolna) lub 165°C z termoobiegiem przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a najlepiej na noc.
- Rozpuszczamy 150 g czekolady z 50 g miękkiego masła na polewę i polewamy nią makowiec.
- Pozostawiamy do zastygnięcia, a następnie kroimy.
- Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również