Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej

Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które zaskoczy smakiem. Wykorzystanie gotowej masy makowej ułatwia proces pieczenia, a dodatek herbatników nadaje ciastu interesującej tekstury. To doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mielony mak suchy zalewamy dwiema niepełnymi szklankami gorącego mleka i odstawiamy na 30 minut.
  2. Jeśli używamy maku normalnego, nie mielonego, to zalewamy go dwiema pełnymi szklankami gorącego mleka, odstawiamy na godzinę, a następnie odcedzamy i mielemy.
  3. Miksujemy 250 g miękkiego masła z 300 g cukru pudru.
  4. Dodajemy kolejno 6 żółtek, ucierając masę.
  5. Dodajemy zmielony mak i starte jabłka (1 kg, około 5 dużych) na zmianę.
  6. Dodajemy 1/2 szklanki kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.
  7. Ubijamy pozostałe 6 białek na sztywno.
  8. Delikatnie łączymy ubite białka z masą makową.
  9. Dodajemy 150 g namoczonych rodzynek i 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich, wymieszamy.
  10. Przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka górna i dolna) lub 165°C z termoobiegiem przez 45-50 minut.
  12. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a najlepiej na noc.
  13. Rozpuszczamy 150 g czekolady z 50 g miękkiego masła na polewę i polewamy nią makowiec.
  14. Pozostawiamy do zastygnięcia, a następnie kroimy.
  15. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up