Makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej

Makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej to prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego i efektownego deseru. Wystarczy ułożyć warstwę placuszków biszkoptowych, nasączyć je sokiem lub rumem, nałożyć masę makową i przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Całość schłodzić w lodówce, a następnie udekorować galaretką lub polewą czekoladową. Makowiec bez pieczenia świetnie sprawdzi się na świątecznym stole lub jako słodka przekąska na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej: gotową masę makową, herbatniki, masło, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, płatki migdałowe, likier, galaretkę brzoskwiniową.
  2. Rozdrobnienie i zmielenie herbatników.
  3. Roztopienie masła.
  4. Wymieszanie rozdrobnionych herbatników z roztopionym masłem.
  5. Wyłożenie papierem do pieczenia tortownicy.
  6. Wyłożenie na dno i boki tortownicy mieszanki herbatnikowo-masłowej, tworząc spód i boki ciasta.
  7. Wymieszanie gotowej masy makowej z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i likierem.
  8. Wyłożenie masy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowo-masłowy.
  9. Wyrównanie powierzchni i schłodzenie w lodówce przez kilka godzin.
  10. Przygotowanie galaretki brzoskwiniowej według instrukcji na opakowaniu.
  11. Zalanie wierzchu makowca schłodzoną galaretką.
  12. Pozostawienie do stężenia galaretki w lodówce.
  13. Podanie i degustacja.
Makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up