Makaron z gorgonzolą i gruszką

Makaron z gorgonzolą i gruszką to wyjątkowe połączenie smaków. Podczas przygotowywania tego dania fusilli makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z rozpuszczoną gorgonzolą oraz kawałkami soczystej gruszki. Całość posypujemy orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem, co nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Proste, szybkie i pyszne danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę gruszkę.
- Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojoną gruszkę na maśle aż zmięknie.
- Dodać do gruszek gorgonzolę pokrojoną w kostkę i chwilę podgrzać, aż ser się roztopi.
- Odsączyć ugotowany makaron i dodać go do patelni z sosem.
- Delikatnie wymieszać, aby makaron został obłoczony sosem.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie posypane listkami świeżej bazylii.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z gorgonzolą i gruszką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również