Makaron z gorgonzolą i gruszką

Makaron z gorgonzolą i gruszką to wyjątkowe połączenie smaków. Podczas przygotowywania tego dania fusilli makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z rozpuszczoną gorgonzolą oraz kawałkami soczystej gruszki. Całość posypujemy orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem, co nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Proste, szybkie i pyszne danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę gruszkę.
  3. Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojoną gruszkę na maśle aż zmięknie.
  4. Dodać do gruszek gorgonzolę pokrojoną w kostkę i chwilę podgrzać, aż ser się roztopi.
  5. Odsączyć ugotowany makaron i dodać go do patelni z sosem.
  6. Delikatnie wymieszać, aby makaron został obłoczony sosem.
  7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie posypane listkami świeżej bazylii.
Makaron z gorgonzolą i gruszką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z gorgonzolą i gruszką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up