Lekki krem z mascarpone i jogurtu greckiego

Lekki krem z mascarpone i jogurtu greckiego to szybki i prosty deser, który zaskoczy swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowej mascarpone z kwaśnym jogurtem greckim daje delikatną i jednocześnie świeżą konsystencję. Doskonale komponuje się z owocami sezonowymi lub chrupiącymi ciasteczkami. Doskonały wybór na letnie popołudnie czy przyjęcie ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Upewnij się, że serek mascarpone, jogurt grecki i śmietana są mocno schłodzone przez minimum 12 godzin w lodówce.
- W proporcjach 200 g mascarpone, 200 g jogurtu greckiego i 100 g śmietany (minimum 30%) delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Możesz dodać cukier puder do kremu, jeśli chcesz go posłodzić.
- Jeśli chcesz użyć Śmietan fix, dodaj go do cukru pudru i wymieszaj.
- Jeśli chcesz użyć żelatyny, namocz 10 g żelatyny w 100 ml zimnej wody i rozpuść, uważając, aby nie przegrzać..
- Połącz delikatnie śmietanę, mascarpone i jogurt, stopniowo zwiększając szybkość miksera, aż osiągniesz gęstą konsystencję.
- Jeśli chcesz, dodaj cukier partiami podczas ubijania, a jeśli używasz żelatyny, dodaj rozpuszczoną żelatynę do kremu.
- Wymieszaj delikatnie, a następnie odstaw krem do lodówki, aby stężał.
- Jeśli potrzebujesz, jeszcze raz wymieszaj krem przed użyciem.
- Krem można wykorzystać do ciast, tortów, serników, gofrów, bezy lub jako dodatek do owoców.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Lekki krem z mascarpone i jogurtu greckiego, możesz odwiedzić kategorię Desery.
-
Tylko gdzie ten jogurt?
Dodaj komentarz
Zalecamy również