Kiełbasa biała pieczona w piwie

Kiełbasa biała pieczona w piwie to pyszna i aromatyczna potrawa, która świetnie nadaje się na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Soczysta kiełbasa, przyprawiona delikatnym piwem, nabiera wyjątkowego smaku podczas pieczenia. To proste i zadowalające danie, które z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać niedużą ilość oleju na patelni.
  2. Pokroić 2 średnie cebule w półplasterki, plasterki lub pióra.
  3. Smażyć cebulę na rozgrzanej patelni aż zacznie się rumienić, a następnie zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Dodać do cebuli 2 pełne łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę majeranku, oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Wlać pół szklanki piwa (jednak można dodać do 3/4 szklanki) i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
  7. Przygotować 0,5 kg białej kiełbasy parzonej, naciąć ją z każdej strony i obtoczyć w przygotowanej marynacie z piwa.
  8. Umieścić kiełbasę w marynacie w naczyniu żaroodpornym.
  9. Piec kiełbasę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż zacznie się ładnie rumienić.
  10. W trakcie pieczenia 2 razy otworzyć piekarnik i polać kiełbasę marynatą.
  11. Po upieczeniu wyjąć kiełbasę z piekarnika i podawać.
Kiełbasa biała pieczona w piwie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kiełbasa biała pieczona w piwie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up