Karkówka z żurawiną z piekarnika
Karkówka z żurawiną z piekarnika to proste i smaczne danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Karkówka jest duszona w sosie ze słodkiej żurawiny, która dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Po upieczeniu w piekarniku mięso staje się soczyste i aromatyczne, idealne na obiad lub kolację. To pyszne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj karkówkę oraz wszystkie przyprawy: paprykę czerwoną słodką, majeranek, sól, pieprz, czosnek, oliwę lub olej, rozmaryn.
- Nacieraj karkówkę oliwą, majerankiem oraz pokruszonym rozmarynem z obu stron.
- Dodaj trochę oliwy i majeranku na karkówkę, a następnie odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu karkówki z lodówki, oczyść czosnek i rozmaryn.
- Mocno rozgrzej patelnię i obsmaż karkówkę z obu stron.
- Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj sól morską, odrobinę pieprzu mielonego oraz świeży rozmaryn do karkówki.
- Piecz karkówkę pod przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie bez przykrycia przez 15-20 minut.
- Wyjmij karkówkę z piekarnika powinna być przepysznie upieczona.
- Odczekaj chwilę po upieczeniu przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka z żurawiną z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również