Karkówka z żurawiną z piekarnika

Karkówka z żurawiną z piekarnika to proste i smaczne danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Karkówka jest duszona w sosie ze słodkiej żurawiny, która dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Po upieczeniu w piekarniku mięso staje się soczyste i aromatyczne, idealne na obiad lub kolację. To pyszne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj karkówkę oraz wszystkie przyprawy: paprykę czerwoną słodką, majeranek, sól, pieprz, czosnek, oliwę lub olej, rozmaryn.
  2. Nacieraj karkówkę oliwą, majerankiem oraz pokruszonym rozmarynem z obu stron.
  3. Dodaj trochę oliwy i majeranku na karkówkę, a następnie odstaw na 24 godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu karkówki z lodówki, oczyść czosnek i rozmaryn.
  5. Mocno rozgrzej patelnię i obsmaż karkówkę z obu stron.
  6. Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego.
  7. Dodaj sól morską, odrobinę pieprzu mielonego oraz świeży rozmaryn do karkówki.
  8. Piecz karkówkę pod przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie bez przykrycia przez 15-20 minut.
  9. Wyjmij karkówkę z piekarnika powinna być przepysznie upieczona.
  10. Odczekaj chwilę po upieczeniu przed podaniem.
Karkówka z żurawiną z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka z żurawiną z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up