Jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego
Aromatyczny sos do mięsa pieczonego to prosta i pyszna do przygotowania mieszanka przypraw, warzyw i bulionu, która doskonale podkreśli smak dania. Można go wykorzystać do polania pieczonego mięsa, jak również do duszenia lub marynowania. Sos nadaje potrawie intensywny smak i aromat, sprawiając, że staje się jeszcze bardziej apetyczna.
Składniki
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności, przygotuj wszystkie składniki, które będą potrzebne do sosu.
- Następnie, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju lub masła.
- Gdy patelnia będzie już rozgrzana, dodaj posiekane cebulę i czosnek, smażąc je aż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone pomidory i inne warzywa według preferencji, np
- Dopraw warzywa solą, pieprzem oraz innymi przyprawami, które lubisz, np
- Następnie, wlej bulion lub wywar warzywny i gotuj wszystko razem, aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
- Możesz dodać również odrobinę mąki lub skrobi, aby sos był bardziej kremowy.
- Na koniec, dopraw sos do smaku ewentualnie solą i pieprzem oraz dodaj świeże zioła, np
- Gotowy sos podawaj do mięsa pieczonego, np
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również