Deser z bitą śmietaną i herbatnikami
Deser składa się z warstw kremowej bita śmietaną oraz chrupiących herbatników, które po zamrożeniu tworzą idealną kombinację konsystencji i smaku. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który zadowoli wszystkich miłośników słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdrabniamy 100 g herbatników na piasek, używając blendera lub tłucząc je w worku za pomocą wałka.
- Kroimy 3 duże banany na plastry i skrapiamy je 2 łyżkami soku z cytryny.
- Mieszamy 300 g masy krówkowej, aby nie było grudek.
- Ubijamy w mikserze 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, dodając 1 łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania.
- Układanie składników:
- Do wysokiej szklanki (350 ml) wsypujemy 2 łyżki piasku z herbatników.
- Następnie nakładamy 1 łyżkę masy krówkowej.
- Układamy warstwę pokrojonych bananów.
- Na banany nakładamy 2 łyżki ubitej śmietany.
- Powtarzamy kolejne warstwy: piasek z herbatników, masa krówkowa, banany, bita śmietana.
- Na koniec dekorujemy deser posypką czekoladową.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Deser z bitą śmietaną i herbatnikami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również