Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami to pyszne i sycące danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Wypełnione mięsem kurczaka, pieczarkami, cebulą i przyprawami, ugotowane w piekarniku cukinie zachowują swoją soczystość i delikatny smak warzywa. To proste i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie marynaty do kurczaka:
- Przekrój filet z kurczaka na paski, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj 2-3 łyżki stołowe przyprawy do gyrosa lub kebaba oraz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do mięsa.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Przygotowanie cukinii:
- Odcinamy twardą końcówkę cukinii i przecinamy ją na pół.
- Cukinie powinny przypominać łódki.
- Ułóż cukinie na blaszce do pieczenia.
- Przygotowanie farszu:
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż podsmażone mięso z kurczaka i krótko podsmaż ogniem.
- Usuń mięso z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie dodaj pokrojoną paprykę.
- Dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i kukurydzę.
- Dobrze wymieszaj.
- Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Faszerowanie i pieczenie:
- Osusz cukinie ręcznikiem papierowym.
- Wypełnij każdą cukinię przygotowanym farszem.
- Lekko dociskając farsz, aby był zwarty.
- Umieść faszerowane cukinie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piecz około 30-40 minut.
- Sprawdź patyczkiem czy cukinie są miękkie.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp startym serem i zapiecz przez dodatkowe 5 minut.
- Podawanie:
- Wyjmij z piekarnika, polej ketchupem lub sosem czosnkowym i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również