Ciemny biszkopt z wiśniami i kremem

Ciemny biszkopt z wiśniami i kremem to pyszny i klasyczny deser, który z pewnością rozkocha w sobie wszystkich łasuchów. Wilgotny biszkopt, pełne wiśnie i delikatny krem tworzą idealne połączenie smaków, które zachwyci podniebienia każdego łasucha. Doskonały na różne okazje, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzać razem olej, wodę, cukier i kakao, aż cukier się rozpuści.
  2. Odstawić masę do wystudzenia.
  3. Ubijać białka z solą na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  4. Po ubiciu białek dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i wlać wystudzoną masę kakaową, ubijając do połączenia składników.
  5. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie stopniowo dodawać do ubitej masy jajkowej, mieszając delikatnie.
  6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej papierem blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić je na dwa blaty.
  8. Przygotować poncz z soku z czarnej porzeczki, wody i soku z cytryny, ewentualnie dosładzając według własnego gustu.
  9. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i wymieszać z serkami homogenizowanymi.
  10. Ubijać śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodać serki z żelatyną i delikatnie wymieszać.
  11. Nasączyć pierwszy blat ciasta ponczem, wyłożyć dżem z czarnej porzeczki i połowę kremu, powtórzyć czynność z drugim blatem.
  12. Na wierzchu wyłożyć resztę kremu i posypać startą czekoladą.
  13. Schłodzić ciasto w lodówce przez minimum 3 godziny.
  14. Gotowe ciasto podawać i cieszyć się smakiem.
Ciemny biszkopt z wiśniami i kremem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciemny biszkopt z wiśniami i kremem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up