Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto z musem truskawkowym to pyszny deser bez konieczności pieczenia, idealny na letnie dni. Składa się z kruchego spodu ciasteczkowego, a na nim lekkiego musu z truskawek. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy zachwycający zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. To doskonała propozycja dla miłośników truskawek i słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdrobnij herbatniki w malakserze lub blenderze.
- Dodaj do rozdrobnionych herbatników stopioną masło i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą herbatnikową i równomiernie rozprowadź.
- Włóż tortownicę do lodówki, aby spód stężał.
- W misce umieść truskawki, cukier i sok z cytryny, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
- Dodaj do puree truskawkowego startą skórkę z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
- Wymieszaj wszystkie składniki musu truskawkowego dokładnie.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej mus truskawkowy na przygotowany spód.
- Wyrównaj wierzch musu, aby był równomierny.
- Ponownie wstaw tortownicę do lodówki i pozostaw do stężenia musu, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
- Po stężeniu ciasta z musu truskawkowego, udekoruj je świeżymi truskawkami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia jest gotowe do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z musem truskawkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również