Ciasto makowe z budyniem

Ciasto makowe z budyniem to połączenie delikatnego biszkoptu z intensywnym smakiem maku i kremowym budyniem. To pyszna i aromatyczna kombinacja, która doskonale sprawdzi się na słodkie podwieczorki czy uroczyste okazje. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt w postaci puszystego i soczystego wypieku z pewnością zachwyci wszystkich miłośników makowych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać do miski 450 g mąki pszennej, dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 5 żółtek oraz 200 g masła i zagnieść jednolite ciasto.
  2. Podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3, większą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wylać około 4 łyżki powideł lub dżemu na ciasto, nie podpiekać.
  4. Przygotować masę makową według przepisu, dodając 60 g masła, 4 całe jajka i 1 łyżkę mąki pszennej.
  5. Wyłożyć masę makową na spód ciasta.
  6. Ubijać 5 białek na sztywno, dodając partiami pół szklanki drobnego cukru i 1 budyń śmietankowy bez cukru.
  7. Delikatnie wymieszać pianę z budyniem i cukrem, następnie wyłożyć na masę makową.
  8. Rozwałkować pozostałą, mniejszą część ciasta i ułożyć na wierzchu.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temperaturze 170 stopni.
  10. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową.
  11. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, podać i cieszyć się smakiem.
Ciasto makowe z budyniem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto makowe z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up