Ciasto makowe z budyniem
Ciasto makowe z budyniem to połączenie delikatnego biszkoptu z intensywnym smakiem maku i kremowym budyniem. To pyszna i aromatyczna kombinacja, która doskonale sprawdzi się na słodkie podwieczorki czy uroczyste okazje. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt w postaci puszystego i soczystego wypieku z pewnością zachwyci wszystkich miłośników makowych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Wsypać do miski 450 g mąki pszennej, dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 5 żółtek oraz 200 g masła i zagnieść jednolite ciasto.
- Podzielić ciasto na proporcje 2/3 i 1/3, większą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylać około 4 łyżki powideł lub dżemu na ciasto, nie podpiekać.
- Przygotować masę makową według przepisu, dodając 60 g masła, 4 całe jajka i 1 łyżkę mąki pszennej.
- Wyłożyć masę makową na spód ciasta.
- Ubijać 5 białek na sztywno, dodając partiami pół szklanki drobnego cukru i 1 budyń śmietankowy bez cukru.
- Delikatnie wymieszać pianę z budyniem i cukrem, następnie wyłożyć na masę makową.
- Rozwałkować pozostałą, mniejszą część ciasta i ułożyć na wierzchu.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temperaturze 170 stopni.
- Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, podać i cieszyć się smakiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto makowe z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również